Blog de promovări online

marți, februarie 25, 2014

Produse RFID si NFC

RFID
Foto: www.rfidshop.ro
In articolul de astazi mi-am propus sa promovez produsele RFID si NFC si implicit un magazin online de specialitate din Romania, care comercializeaza asemenea produse. Dar inainte de a vorbi despre acestea, sa stabilim mai intai ce inseamna RFID si respectiv NFC.

RFID, provine din termenul englezesc Radio-Frequency Identification, ce inseamna identificare prin radiofrecventa, o metoda de identificare automata care se bazeaza pe stocarea si regasirea datelor fara atingere, la distanta, prin unde radio, folosind dispozitive numite etichete RFID (RFID tag) si transpondere RFID. Tehnologia necesita o cooperare a unui aparat cititor de RFID cu eticheta RFID.

NFC, provine din termenul englezesc Near Field Comunication si reprezinta o tehnologie wireless securizata, pe distante scurte (pana la 10 cm), ce ofera comunicare biunivoca intre un telefon mobil si dispozitive de receptie, cum ar fi alte telefoane mobile, terminale de plata, cititoare de identificare sau etichete electronice (taguri) si permite tranzactii simplificate, transfer de date si conexiuni la o simpla atingere.

Revenind la RFID, o eticheta RFID este un obiect mic sau foarte mic (poate fi chiar sub 1 mm x 1 mm), care poate fi aplicat sau incorporat in orice produs sau obiect, dar si in corpul animalelor sau oamenilor, cu scopul de a identifica si a urmari folosind undele radio. Interesant este ca unele etichete pot fi citite de la multi metri departare, chiar si la mai mult de 50 m, iar eticheta se poate afla si in afara razei de vedere a cititorului de RFID. 

Cele mai multe etichete RFID contin cel putin 2 parti: un circuit integrat (cip) pentru stocarea si prelucrarea de informatii si o antena pentru receptionarea si transmiterea de semnale radio. 

Probabil va intrebati care sunt domeniile de utilizare a produselor RFID. Ei bine, tehnologia RFID are aplicatii in multe domenii, dintre acestea cele mai importante fiind lantul de aprovizionare al intreprinderilor, masurarea timpului realizat la cursele atletice, controlul pasapoartelor, aplicarea taxelor rutiere pe anumite autostrazi, urmarirea diferitelor produse, a vagoanelor si locomotivelor din cadrul cailor ferate, autentificarea persoanelor care doresc sa intre in zone speciale, paza si inventariere in muzee etc.

In ceea ce priveste tehnologia NFC, aceasta are 3 utilizari specifice: 
- emulare de card (aplicatii precum plati, identificarea si accesul personalului, transportul care anterior au fost manipulate prin mai multe carduri de credit, insigne si bilete, pot fi inlocuite cu informatiile disponibile prin Smartphone);
- cititoare de informatii (citirea unei varietati de obiecte fizice prin utilizarea de etichete inteligente);
- comunicatii Peer-to-Peer (obtinerea rapida de informatii, cu o atingere sau o miscare a telefonului).

Pentru ambele tehnologii, am gasit pe internet un magazin online de specialitate. Este vorba despre www.rfidshop.ro, ce comercializeaza o gama larga de produse RFID si NFC, care se adreseaza atat clientilor business-to-business cat si utilizatorilor finali, gama ce cuprinde echipamente si componente RFID si NFC pentru sisteme de control acces (centrale, controllere, cititoare proximitate, terminale, autentificare cu card de acces sau biometrice), pontaj electronic, trasabilitate, logistica, aprovizionare, inventariere, gestiunea depozitelor, ticketing, plati electronice, automatizari industriale, arhivare, biblioteci, aplicatii Smart Card.

Este bine de stiut ca oferta RFIDShop.ro include si servicii de consultanta si instalare a produselor comercializate, specialistii acestui magazin online stand la dispozitia cumparatorilor cu consultanta tehnica gratuita pentru implementare, un lucru de apreciat, avand in vedere ca implementarea tehnologiei noi este foarte importanta la inceput pentru un utilizator. 

Surse articol: Wikipedia si RFIDShop.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu