Blog de promovări online

miercuri, martie 11, 2015

Transmiterea datelor prin internet - Senzorii MEMS de la Bosch

Senzorii MEMS de la Bosch
Senzorii micromecanici reprezintă o tehnologie-cheie pentru internetul obiectelor.
La nivel global, unul din două telefoane inteligente include senzori Bosch.
O multitudine de aplicaţii la maşini, telefoane inteligente, console de jocuri, dar şi în "casele inteligente".


Fiind echipaţi cu structuri delicate, mai subţiri decât un fir de păr, senzorii detectează întreaga lume din jurul lor. Transmit informaţiile pe care le colectează prin internet într-un mod eficient din punct de vedere energetic, ceea ce face ca aceşti senzori să fie o tehnologie cheie pentru lumea conectată.

Stuttgart - Senzorii MEMS (sisteme microelectromecanice) reprezintă un element esenţial pentru lumea conectată. Având doar câţiva milimetri, ei conţin structuri microscopice din silicon, extrem de fine. Senzorii utilizează aceste structuri pentru a măsura acceleraţia, presiunea atmosferică, dar şi câmpul geomagnetic, sunetul, viteza de giraţie, temperatura, umiditatea şi calitatea aerului. Obiectele care nu au propriile lor componente electronice, ca de exemplu uşi sau ferestre, pot fi echipate cu o astfel de interfaţă radio mică şi eficientă energetic şi cu o baterie mică, pentru a putea înregistra mediul în care se află şi pentru a deveni parte a internetului obiectelor. Bosch este liderul mondial în domeniul senzorilor MEMS, producând cinci miliarde de astfel de senzori de la lansarea producţiei, în urmă cu 20 de ani.

Senzorii le permit smartphone-urilor “să simtă”
Senzorii MEMS sunt ochii şi urechile multora dintre dispozitivele mobile. Ei ajută smartphone-urile sau tabletele să îşi recunoască localizarea în spaţiu, adică felul în care sunt ţinute şi cum ar trebui să rotească afişajul de pe ecran pentru utilizator. Microfoanele minuscule MEMS înregistrează sunetul şi vorbirea. Senzorii îşi găsesc aplicabilitatea şi la notebook-uri, ceasuri inteligente, console de jocuri şi ceasuri sport. Maşinile pot fi şi ele echipate cu senzori. Aceştia înregistrează informaţiile privind starea de funcţionare a maşinilor respective şi pot identifica schimbări şi deviaţii care ar putea indica existenţa unor probleme. Aceste informaţii pot fi trimise oriunde în lume prin internet. Senzorii, acumulatorii şi transmiţătorii pot fi în prezent combinaţi în unităţi individuale care sunt atât de mici, eficiente energetic şi ieftine încât pot fi utilizate în număr de miliarde. În acelaşi timp, reţelele de date sunt accesibile aproape de oriunde.

Premieră mondială: senzorul de mediu măsoară presiunea atmosferică, umiditatea, temperatura şi calitatea aerului 
La evenimentul CES 2015 (The International Consumer Electronics Show), Bosch a prezentat primul senzor MEMS din lume care măsoară presiunea atmosferică, umiditatea, temperatura ambientală şi calitatea aerului. Toate funcţiile acestui senzor sunt conţinute de o singură unitate care are dimensiunea de 3x3 milimetri. Datorită acesteia, calea este deschisă pentru multe funcţii noi pentru dispozitivele mobile sau pentru alte obiecte. De exemplu, măsurarea calităţii aerului dintr-o încăpere sau utilizarea, pe telefonul mobil, a unei staţii meteo personalizate care reglează automat încălzirea centrală sau aerul condiţionat de acasă. Pentru navigaţie la interior, astfel de senzori pot transmite informaţii către etajul la care se află un dispozitiv, fiind astfel de folos utilizatorilor la localizarea mai rapidă a unui anumit magazin într-un centru comercial. De asemenea, senzorii sunt utilizaţi şi în dispozitivele folosite pentru fitness, care reprezintă o modalitate populară de a măsura câţi paşi fac utilizatorii sau câte scări urcă aceştia în fiecare zi.

Tehnologia senzorilor pentru transport în siguranţă
Nu doar produsele individuale pot fi conectate prin intermediul senzorilor şi îmbunătăţite prin servicii suplimentare. Senzorii pot ajuta, de asemenea, la optimizarea proceselor comerciale - cum este, de exemplu, cazul logisticii. Senzorii pot stabili câte piese de schimb sunt disponibile şi pot raporta informaţia prin internet către un server. Astfel, comenzile de aprovizionare pot fi declanşate şi procesate în mod automat. Totodată, există senzori de acceleraţie care, ataşaţi unor aparate delicate, contribuie la asigurarea integrităţii acestora, garantând că respectivele aparate nu sunt expuse la vibraţii în timpul transportului. În plus, dacă o ladă echipată cu un astfel de senzor cade pe sol, senzorul poate transmite o alertă prin e-mail, pentru ca bunurile din respectiva ladă să fie verificate. 

Sursa: Bosch Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu