Blog de promovări online

miercuri, iulie 11, 2012

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" Techirghiol

Adormirea Maicii Domnului Techirghiol
In anul 1928, primul patriarh al Romaniei – Miron Cristea – cumpara in statiunea balneara Techirghiol o vila modesta cu 16 camere, infiintand un sanatoriu preotesc pentru clerul. Mai tarziu, patriarhul Justinian, confruntandu-se cu politica partidului comunist din primii ani ai epocii lui Gheorghiu-Dej – cand, desi nu se incepuse inca campania de daramare a bisericilor, se incerca totusi prin toate mijloacele confiscarea cladirilor care apartineau Bisericii – a incercat sa salveze printre altele si Sanatoriul Preotesc de la Techirghiol care era ravnit foarte tare de puterea comunista. Astfel, in anul 1951 aduce aici de la Castelul Pelisor de la Sinaia, aceasta bisericuta de lemn, infiintand un schit de maici si facand din sanatoriu o anexa a schitului.

Construita de catre obstea sateasca din satul Maioresti, judetul Mures, in sec. Al XVIII-lea, bisericuta a fost mutata in anul 1934 de catre regele Carol al II-lea la Castelul Pelisor de la Sinaia, unde insa, dupa instaurarea comunismului, a ramas in paragina pana cand patriarhul Justinian a adus-o si a restaurat-o la Techirghiol.

Pictura s-a realizat in mai multe etape de diversi zugravi din zona si este reprezentativa pentru stilul naiv cu influiente romanice. 

Sursa: afisul de la intrarea in biserica

3 comentarii:

  1. interesanta povestioara.prin cate a trebuit sa treaca biserica pana si-a gasit un loc al ei :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesanta povestioara :) Ma bucur k in sfarsit si'a gasit un loc al ei :)

    RăspundețiȘtergere
  3. o astfel de bisericuta este si in comuna Farcasa Jud. Neamt ce dateaza din 1774 :)

    RăspundețiȘtergere