Blog de promovări online

miercuri, martie 13, 2013

Sistemele de racire inteligente Bosch Rexroth detecteaza uzura inainte de producerea unui defect

Sistemele de racire inteligente Bosch Rexroth
În toată lumea, mobilitatea şi dorinţa de conexiuni rapide de transport sunt în creştere. Transportul feroviar joacă un rol din ce în ce mai important în aceste demersuri, reprezentând un mijloc ecologic şi rentabil de transport în masă. Tendinţa actuală se îndreaptă spre vehiculele feroviare electrice. Acestea accelerează mai rapid decât vehiculele diesel, fapt care reduce durata de deplasare. Un parametru important în ceea ce priveşte costurile pe întreaga durată de viaţă şi fiabilitatea – esenţiale pentru operatorii feroviari – este tehnologia de răcire a echipamentelor de tracţiune. O defecţiune apărută pe şine determină costuri substanţiale şi întreruperi ale traficului feroviar obişnuit. Sistemele de răcire inteligente descentralizate, precum cele pe care Rexroth le-a prezentat la InnoTrans, captează şi analizează continuu datele provenite de la acţionarea ventilatorului. Software-ul dispozitivului de acţionare detectează uzura mecanică înainte de producerea unui defect şi avertizează mecanicul. Acest lucru permite continuarea funcţionării şi programarea în timp util a operaţiunilor de întreţinere.

În ceea ce priveşte vehiculele feroviare electrice, cei mai mulţi producători s-au bazat până în prezent pe sistemele de răcire centralizate ale componentelor sistemului de tracţiune, cum ar fi transformatoarele, invertoarele de tracţiune şi altele. Acest fapt sporeşte gradul de complexitate. Prin urmare, producătorii se orientează din ce în ce mai mult spre acţionările inteligente independente, iar în prezent analizează numeroasele funcţii suplimentare pe care le pot utiliza în vederea reducerii considerabile a costurilor pe întreaga durată de viaţă. De exemplu, sistemele de răcire dezvoltate recent de Rexroth detectează murdărirea radiatorului.

Dezechilibrele la nivelul rotorului radiatorului reprezintă o altă cauză a defecţiunilor apărute în practică. Aceste dezechilibre se intensifică rapid şi pot cauza deteriorarea lagărului, iar în cazuri extreme pot duce chiar la deteriorarea rotorului ventilatorului. Pe lângă disfuncţionalităţile operaţionale, acestea pot genera costuri suplimentare considerabile pentru reparaţii. Problema poate fi prevenită cu ajutorul funcţiilor de monitorizare a stării integrate în sistemul de răcire Rexroth. Aceste funcţii analizează permanent datele motorului de acţionare a ventilatorului în timpul funcţionării. Imediat ce apar dezechilibrele, software-ul avertizează sistemul de control al trenului sau mecanicul la mai multe niveluri. Astfel, funcţia de monitorizare a stării previne apariţia defecţiunilor la tren şi reduce costurile de întreţinere, deoarece tehnicienii pot corecta în timp util micile dezechilibre cu eforturi şi cheltuieli reduse.

În cazul transportului feroviar obişnuit, operatorii beneficiază de răcire la cerere fără a deteriora materialele. Motoarele cu schimbare de poli utilizate până în prezent generează schimbări bruşte de stare când trec la turaţia nominală prescrisă. Acest lucru crează tensiuni mecanice în componente, ducând la uzura acestora. În schimb, sistemul de răcire inteligent descentralizat analizează în mod independent datele furnizate de senzori, precum temperatura exterioară sau cea a motorului şi reglează uniform turaţia ventilatorului cu ajutorul unui convertizor de frecvenţă. Astfel, componentele mecanice sunt protejate, iar costurile pe întreaga durată de viaţă sunt reduse şi mai mult.

Rexroth este de multe decenii un partener extrem de apreciat în domeniul sistemelor din industria feroviară. Pe lângă sistemele de răcire inteligente pentru vehiculele feroviare diesel şi electrice, numeroşi producători utilizează componentele electrice, hidraulice, pneumatice şi mecanice Rexroth care sunt certificate conform standardelor feroviare internaţionale. 

Sursa: Bosch Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu