Blog de promovări online

joi, martie 13, 2014

Piese auto originale sau piese auto producatori?

Piese originale Volkswagen
Foto: www.stoauto.ro
Se tot vorbeste in ultimul timp, pe toate canalele media, despre diferenta dintre piesele auto originale si piesele auto de producatori. Ei bine, discutiile sunt foarte multe si de cele mai multe ori incorecte sau destul de neclare, astfel incat s-a creat o confuzie in randul populatiei, confuzie pe care incerc sa o lamuresc ori de cate ori am ocazia. Iar acest articol are printre altele si menirea de incercare de clarificare o data pentru totdeauna a acestei diferente dintre piesele auto.

In Uniunea Europeana, diverse comisii sau asociatii, au facut clasificari ale pieselor auto. Astfel, conform Comisiei Europene, piesele auto se clasifica in:
  • piese de origine;
  • piese de calitate echivalenta.
Piesele de origine sau originale sunt piesele fabricate in conformitate cu specificatiile si standardele de productie prevazute de constructorul autovehiculului.

Piesele de calitate echivalenta sunt piesele care trebuie sa aiba o calitate suficient de ridicata  astfel incat utilizarea acestora sa nu puna in pericol reputatia retelei autorizate care le foloseste.

Comisia Europeana nu este singurul organ abilitat care a facut o clasificare a pieselor auto. Si Asociatia Europeana a Furnizorilor de Piese Auto (CLEPA) a facut o astfel de clasificare, separand piesele auto in:
  • OEM (Original Equipment Manufacturer);
  • OES (Original Equipment Services);
  • IAM (Independent Aftermarket Manufacturer).
OEM (Original Equipment Manufacturer) sunt piesele auto care echipeaza masinile pe liniile de asamblare ale constructorilor auto si care sunt folosite in general si la reparatiile si intretinerile masinilor din cadrul retelei de dealeri ai acestora, sub „brandul” constructorilor auto.

OES (Original Equipment Services) sunt piesele de schimb produse de catre producatori independenti de piese auto, destinate proceselor de reparatii sau intretineri, atat pentru reteaua autorizata de dealeri si pentru service-urile autorizate cat si pentru reparatorii independenti, dar care sunt in principal comercializate sub „brandul” producatorilor auto neafiliati. 

IAM (Independent Aftermarket Manufacturer) sunt piese auto produse de catre producatori independenti, certificate de organismele abilitate, dar care nu echipeaza masinile pe liniile de asamblare ale constructorilor auto.

Acestea sunt doua din cele mai folosite clasificari ale pieselor din industria auto. Dar, pentru a simplifica putin lucrurile si a intelege si mai bine aceste diferente dintre piesele auto, le putem clasifica mai usor in doua mari categorii:
  • piese originale;
  • piese producatori.
Piesele auto originale sunt fabricate de catre producatorii de piese auto de varf care fac echipari originale, in conformitate cu specificatiile si standardele de productie prevazute de catre constructorii auto, comercializate sub brandul acestora din urma.

Piesele auto de producatori sunt fabricate de catre producatorii de piese auto, ce au o calitate suficient de ridicata, astfel incat utilizarea acestora sa nu puna in pericol siguranta in trafic a masinilor pe care se monteaza, comercializate sub brandul producatorilor de piese.

Aceste piese auto din urma, le putem clasifica de asemenea in 3 mari categorii:
  • piese auto de producatori calitate de fabrica, care echipeaza din fabrica multe masini;
  • piese auto de producatori calitate normala, ce nu echipeaza din fabrica masini dar au o calitate normala;
  • piese auto de producatori calitate de buget, ce nu echipeaza din fabrica masini dar au o calitate mai slaba, in raport binenteles cu pretul acestora.
Sper ca am reusit sa ma fac inteles si ca am reusit de asemenea sa clarific aceste diferente dintre piesele originale si piesele de producatori, pentru ca atunci cand dorim sa achizitionam o piesa, sa alegem in cunostiinta de cauza. Oricum, recomandarea mea este ca inainte de a cumpara o piesa, sa ne informam intai asupra costurilor si disponibilatilor din toate categoriile mai sus mentionate: piese originale, piese de producator calitate de fabrica, piese de producator calitate normala si piese de producator calitate de buget, pentru a alege cea mai buna piesa raport pret-calitate.

Si chiar daca in opinia publica s-a creat impresia ca piesele originale sunt mult mai scumpe decat cele de producatori, este bine sa ne informam mereu si asupra costurilor pieselor originale, pentru ca de multe ori putem avea surprize placute si sa gasim preturi foarte bune la acestea din urma.

De exemplu, pentru gama VW, Skoda, Audi, Seat, exista pe internet un magazin online ce comercializeaza numai piese auto originale, in spatele caruia se afla Fauve Originale, o firma importatoare de piese auto si accesorii originale VW, Skoda, Seat si Audi. Intrand pe acest site, ne putem face o idee foarte buna despre preturile la piesele originale.

Acest webshop detine in permanenta pe stoc peste 1.000 de repere si poate aduce la comanda, la 4-5 zile lucratoare, inca alte 200.000 repere. Dintre articolele comercializate putem aminti piese de schimb, consumabile, accesorii, anvelope, jante, piese tuning si multe altele. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu