Blog de promovări online

joi, mai 22, 2014

Dezvoltarea proiectelor de investitii pentru producerea energiei din surse regenerabile pe terenuri marginale

Energie din surse regenerabile
Ghidul operational M2RES ”Dezvoltarea proiectelor de investitii pentru producerea energiei din surse regenerabile pe terenuri marginale”.

"APSNE SUNE ca partener in consortiul proiectului realizat pe fonduri sud est europene " De la Terenuri marginale la amplasamente pentru producerea energiei curate din surse regenerabile- M2RES" prezinta autoritatilor locale si stakeholderilor interesati de astfel de investitii, Ghidul Operational M2RES - ”Dezvoltarea proiectelor de investitii pentru producerea energiei din surse regenerabile pe terenuri marginale”.

Ghidul operational M2RES ”Dezvoltarea proiectelor de investitii pentru producerea energiei din surse regenerabile pe terenuri marginale”, este o lucrare realizata prin contributia partenerilor in proiectul M2RES si in special a membrilor Comitetului Tehnic la nivel SEE al proiectului MRES.


Scopul lucrarii se concentreaza pe prezentarea unui pachet de informatii utile in rezolvarea problemelor administrative, comerciale, tehnice si logistice, ale viitorilor investitori, autoritati locale sau stakeholderi, intr-o analiza omogena la nivelul tarilor SEE.

Tinand cont de noutatea problematicii supuse atentiei investitotilor, Ghidul ofera studii de caz si exemple de buna practica din diferite tari spre a veni in intampinarea celor care au in plan realizarea unor astfel de investitii.

Documentul este disponibil in toate limbile tarilor SEE si in engleza. Partenerii romani APSNE SUNE si ENERO pot furniza celor interesati acest document in limba romana sau in limba engleza.

Structura documentului urmareste conturarea unui cadru complet in scopul de a simplifica traseul de programare al investitiilor M2RES astfel:

In primul capitol, cel introductiv se defineste scopul Ghidului: promovarea măsurilor de dezvoltare de investitii ce utilizeaza tehnologiie noi de producere a energiei avand ca surse energia solara fotovoltaica (PV), energia eoliana (EOL), energia geotermala, energia solară concentrată ( CSP), biogazul (CHP), care operează în zone considerate ca fiind marginale sau abandonate, sau în zonele de "valoare economica zero", oferindu-le o nouă reconsiderare sociala și economica prin recalificare”. De asemenea in introducere sunt prezentate politicile europene si Directivele ce sau la baza acestei noi directii.

In capitolul doi sunt prezentate detaliat toate tipurile de terenuri considerate marginale si criteriile generale de identificare. Acestea sunt: Terenurile utilizate ca depozite de deseuri, Terenuri foste mine sau cariere de suprafata, site-uri foste terenuri militare, terenuri contaminate istoric numite generic ”brownfields”, terenuri care nu sunt utilizate in agricultura din motive de inundatii sau saraturi. Se explica de ce ar trebui sa avem in vedere aceste terenuri in calitate de administratori, investitori sau initiatori de politici. Se ofera criterii de identificare ale acestor categorii si exemple de referinta pentru a intelege esenta conceptului de recalificare a acestor terenuri prin realizarea corespunzatoare a celor mai adecvate investitii din domeniul SRE.

Capitolul trei prezinta tehnologiile utilizate in proiectele de investitii in centrale ce realizeaza conversia energiei produse din surse regenerabile in energie electrica si termica pentru diferiti beneficiari. Sunt prezentate: tehnologia fotovoltaica, tehnologia sistemelor fotovoltaice cu concentrarea radiatiei solare (CSP), tehnologia sistemelor eoliene, tehnologia combinata de producer a energiei termica si electrica (CHP) utilizand ca materie prima biomasa inclusiv biogazul, tehnologia de utilizare a energiei geotermale si alte tehnologii cu mai mica utilitate ce se pot folosi in cadrul acestor investitii. Sunt prezentate aplicatii tipice pentru sisteme PV si CSP si EOL de producere a energiei electrice dar si CHP (energie electrica si termica) cu randamente ridicate ce utilizeaza drept combustibil biomasa. Este prezentata situatia actuala a pietei la nivel European si mondial precum si tendinte de dezvoltare a acestor tehnologii.

In capitolul patru sunt prezentate sub forma de studii de caz, unele dintre cele mai importante aplicatii tipice pentru proiectele M2RES din Grecia: CEF in curs de instalare in sud (Megalopolis) si in nord- vest (Macedonia), cu puteri instalate de 50MW, respectiv 200MW pe terenuri foste exploatari miniere de suprafata. Din Germania a fost aleasa spre prezentare o CEF de 18,8MW realizata pe un fost teren militar din orasul Altstaed. Din Italia este prezentat cazul localitatii Novellara unde s-au realizat o CEF de 1MW si o CHP pe baza de biogaz cu o productie de 18GWh/an, realizate pe un teren fost depozit de deseuri. Din Austria este prezentat Parcul Ecologic Hartberg realizat pe un teren poluat (fosta fabrica de caramizi) unde se regasec o CHP pe biogaz, o CEF, o CHP pe biomasa si turbine eoliene cu care s-au obtinut anual energie electrica in valoare de 2.100 MWh, si energie termica ( trigenerare) 2.500 MWh caldura si 110 MWh frig. Acestasta ultima situatie prezinta un parc demonstrativ cu valoare economica.

In capitolul cinci se furnizeaza repere pentru implementarea de proiecte tip M2RES. Se prezinta etapele de implementare a proiectelor (evaluarea resurselor SRE, calcule tehnice si economice, obtinerea de avize si aprobari, punere in functiune). Sunt prezentate doua exemple de buna practica din Austria si Grecia.

In Anexe este prezentata legislatia (impreuna cu instrumentele si politicile de sprijin pentru SRE) din toate tarile SEE partenere in proiectul M2RES.

Sursa: Enulescu Laurentiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu