APSNE SUNE ca partener în consorţiul proiectului realizat pe
fonduri sud -est europene "De la terenuri marginale la amplasamente pentru
producerea energiei curată din surse regenerabile- M2RES" furnizează
autorităţilor locale şi stakeholderilor interesaţi de astfel de investiţii:
informaţii cu caracter de ştiri, exemple de bună practică, traininguri
specializate, vizite de studiu şi a organizat un Grup de tip Task Force la
nivel naţional care să asigure sustenabilitatea în viitor a conceptului M2RES
în România.
Fostele site-uri militare se evidenţiau adesea prin lipsa de facilităţi şi o existență mizerabilă. Conversia realizată la Parcul solar Lieberose, construit pe un fost teren de antrenament al Armatei Roșii ruseşti de pe teritoriul Germaniei, dă o perspectivă însorită site-ului.
Lieberose Solar Park
Produsele chimice, grenadele de mână, muniția, sau chiar focoasele -lista de arme extrem de periculoase, au transformat fosta zonã de antrenament militar Lieberose a Armatei Sovietice în comunitatea Turnow - Preilack lângă Cottbus într-o " zonă unde nu trebuie să mergi", pentru mult timp. Și pentru că nu au fost niciodată suficiente fonduri pentru a elimina resturile explozive, zona imensă a rămas periculoasă și nefolositã de ani de zile.
Acum, proiectul dezvoltatorului Juwi și a producătorului de module solare PV First Solar a realizat pe această suprafaţă o centrală electrică fotovoltaicã, cu un volum de investiţii de peste 160 de milioane de euro.
Astfel, dezvoltatorul a plătit zonei Brandenburg în calitate de proprietar o ratã unică pentru un contract de închiriere, şi în plus s-a realizat în sfârșit eliminarea reziduurilor explozive.
Profiturile administraţiei Brandenburg se regăsesc în două moduri: din venitul din leasing, și prin utilizarea zonei eliberate de reziduurile explozive - pe placul lor - în aproximativ 20 la 30 de ani, după ce se va atinge durata de viaţã a centralei PV şi terenul va fi disponibil. Acest teren ca mlăștinos va fi util pentru conservarea naturii şi atingerea obiectivelor de mediu ale regiunii.
Parcul solar Lieberose a devenit astfel un model de proiect datorită readucerii în circuitul ecomonic şi apoi a celui natural a unei zone solare militare poluate cu resturi explozive.
Energia solară pentru deceniile viitoare
Construitã pe o suprafaţă de 660.000 m², centrala este pe poziţia a doua în lume, având aproximativ 900.000 de module thin-film și o putere de 71 MW. Producția anuală de energie este de aproximativ 71 GWh. Astfel, parcul solar produce energie pentru mai mult de 20.000 de gospodării și mai mult, economiseşte aproximativ 47.000 tone de CO2 anual – valoarea emisiilor provenite de la o centrală electrică clasică de aceeaşi putere. Compania Juwi Solar GmbH, având pe Juwi ca şi companie-mamã, a fost antreprenorul general, responsabilă de planificare, logistică, managementul construcției, precum și construirea la cheie a centralei. Aceasta va fi, de asemenea, responsabilă de operarea tehnică pe toată durata de funcționare. În primăvara acestui an, WealthCap, o companie de investiții și o filială 100 % din Hypo-Vereinsbank, a preluat parcul solar Lieberose și a stabilit un fond pentru investitori. După ce contractul de închiriere va expira, producătorul First Solar va primi modulele înapoi pentru a fi duse într-o instalaţie de reciclare a companiei.
Cu acest concept parcul solar Lieberose va rămâne o afacere durabilă chiar și după deconstrucția sa: resursele utilizate pot fi reciclate pentru noi module solare sau altfel spus, cantitatea de deșeuri este redusă considerabil, și astfel, procedura de reciclare ameliorează condiţiile de mediu pentru generațiile viitoare.
Sursa: Enulescu Laurentiu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu