Blog de promovări online

marți, iunie 03, 2014

Istoria ceasului si cateva curiozitati despre ceasuri

Ceas de mana
Foto: www.ceasule.ro
Cu totii stim ca ceasul este un instrument de masurare al timpului, ce indica ora exacta conform unui standard de timp. Ce nu stim cu totii este istoria ceasului, care este una foarte interesanta, cel putin din punctul meu de vedere, precum a tuturor inventiilor care s-au facut de-a lungul timpului (si nu sunt deloc putine), care ne fac viata mai usoara si mai frumoasa, dar si cateva curiozitati despre acest obiect foarte indragit in ziua de azi.

Istoria ceasului pleaca de la aparitia ceasurilor portabile, operate de arcuri, ce au aparut pentru prima data in secolul 15 in Europa. Pana sa fie purtate la mana (undeva prin anii 1920), ceasurile au fost purtate in buzunare, aveau capac si erau atasate de un lantisor. Dar pana sa apara ceasurile portabile si ceasurile de mana, primul ceas a fost cu siguranta cel format dintr-un simplu bat infipt in pamant, a carui umbra isi modifica pozitia in functie de pozitia soarelui pe cer, precum un ac de ceas se plimba pe un cadran rotund.  

Ca provenienta al cuvantului, se pare ca un surs spune faptul ca, cuvantul ceas (in engleza watch) vine de la un cuvant, tot din limba engleza, woecce mai exact, care inseamna "persoana de ceas" (watchman in engleza), din cauza faptului ca era folosit de paznicii din oras pentru a urmari timpul, in timp ce lucreaza.

Conceptul de ceas de mana ne duce in istorie prin secolul 16, mai exact in 1571, atunci cand Elisabeta I a Angliei a primit un astfel de ceas de la Robert Dudley, ceas descris ca fiind unul de mana. Este putin curios faptul ca la inceput ceasurile de mana au fost purtate exclusiv de femei, in timp ce barbatii foloseau doar ceasuri de buzunar.

Primii barbati care au purtat ceasuri de mana au fost oameni militari, undeva spre sfarsitul secolului 19, atunci cand importanta sincronizare a tacticii in timpului razboiului era una foarte mare.

Revenind la zilele noastre, ceasurile, indiferent de ce natura sunt, de mana, de masa sau de perete, au devenit lucruri foarte importante in vietile noastre. Ceasurile de mana nu numai ca ne sunt foarte utile, indicandu-ne timpul, dar sunt si un accesoriu foarte important, care completeaza vestimentatiile alese de noi pentru evenimentele la care participam in viata de zi cu zi. 

Ceasurile de masa, chiar daca si-au mai pierdut din importanta odata cu aceasta revolutie tehnologica digitala, reprezinta de asemenea lucruri foarte importante in gospodariile noastre, la fel ca ceasurile de perete, care se afla in aceeasi situatie si care alese cu gust, pot crea o atmosfera deosebita intr-o casa, pot da chiar o pata de culoare in design-ul ales pentru amenajarea acesteia.

Nu ne ramane decat sa cautam pe internet un magazin ceasuri si sa alegem pentru noi si pentru cei apropiati noua, ceasurile preferate!

Sursa articol: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu