Blog de promovări online

miercuri, februarie 03, 2016

Noul Muzeu National de Istorie a Romaniei

Noul Muzeu National de Istorie a Romaniei
Muzeul Național de Istorie a României și-a propus să reintre în circuitul marilor muzee contemporane. Consolidarea, restaurarea și refuncționalizarea edificiului-monument care îl adăpostește (fostul Palat al Poștelor), revalorizarea relațiilor acestuia cu orașul, ridicarea calității și atractivității expunerii colecțiilor și a serviciilor culturale oferite publicului sunt pași obligatorii ai acestui demers. În acest sens, Muzeul Național de Istorie a lansat concurs internațional de arhitectură, organizat împreună cu Ordinul Arhitecților din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și sub egida Uniunii Internaționale a Arhitecților (cel mai important for internațional profesional).

Prin concurs se propune găsirea celei mai fericite întâlniri dintre arhitectura de patrimoniu a fostului Palatul al Poștelor și arhitectura contemporană, creându-se astfel fundalul remarcabilelor colecții ale unuia dintre cele mai importante așezăminte muzeale din capitală și din țară. În contextul marcării Centenarului Marii Uniri (2018), concursul, noul proiect care îi va urma și lansarea lucrărilor vor fi importante gesturi simbolice și promisiuni pentru viitor.

Finalitatea concursului constă în selecția de către juriul internațional prestigios a proiectului cu cel mai bun concept spațial și muzeografic pentru Noul MNIR, demn de un muzeu reprezentativ pe plan național și semnificativ la scară europeană. Câștigătorului concursului i se va atribui contractul de proiectare pentru restaurarea clădirii, reamenajarea spațiilor și expunerea inovatoare și atractivă a colecțiilor.

Primul pas pentru reușita acestei inițiative constă în adoptarea procedurii concursului de arhitectură de autoritățile din România care, din păcate, nu practică decât în mod excepțional această formulă europeană consacrată. Eforturile pentru generarea acestui concurs au durat câțiva ani și se datorează echipei muzeului, conduse de domnul Ernest Oberlaender Târnoveanu, istoric și director MNIR, domnului arh. Sergiu Nistor, consilier prezidențial, și echipei Ordinului Arhitecților din România, coordonate de doamna prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade, vicepreședinte.

Mulțumim pe această cale Ambasadei Republicii Franceze în România și Institutului Francez din București pentru contactul pe care l-au facilitat cu expertiza franceză în acest domeniu.

Credem că acest concurs va demonstra sensul de catalizator pentru calitatea arhitecturală al acestei proceduri și va deschide calea către o intervenție de înaltă ținută, care să creeze un cadru contemporan pentru prezentarea istoriei naționale și a discursurilor istoriei într-o manieră reprezentativă și atractivă pentru publicul larg al noului mileniu, pregătind în același timp un foarte important monument istoric al capitalei pentru cel de-al doilea său secol de existență.

Prin acest concurs internațional de arhitectură, Ordinul Arhitecților din România invită arhitecți și echipe de proiectare multidisciplinare să redea Bucureștiului și țării un Nou MNIR, pe măsura bogatelor sale colecții și a semnificației sale arhitecturale, urbane și istorice.

Sursa: Comunicatedepresa.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu