Blog de promovări online

joi, ianuarie 30, 2020

Kaufland Romania lanseaza etapa a doua a programului de finantare "Crestem Gradinescu"

Crestem Gradinescu
Kaufland România și Institutul de Cercetare în Permacultură din România dau startul celei de-a doua etape a programului de finanțare „Creștem Grădinescu”, dedicată susținerii proiectelor de agricultură urbană prin sprijinirea înființării a două ferme urbane. Programul se adresează grădinițelor, școlilor, organizațiilor non-guvernamentale neafiliate politic, grupurilor de inițiativă civică interesate să dezvolte ferme urbane în România.

Bugetul de finanțare este de 30.000 euro, suma maximă acordată pentru o fermă urbană fiind de 15.000 euro.

Intenția celei de-a doua etape a programului „Creștem Grădinescu” este de a susține inovarea și dezvoltarea conceptului de agricultură urbană și planificare urbană sustenabilă, de a stimula crearea de spații și joburi verzi și de a încuraja educația ecologică.

Prin următoarea etapă a proiectului „Creștem Grădinescu”, Kaufland România continuă să sprijine și să promoveze la scară mare un model de responsabilitate socială și de mediu care răspunde direct provocărilor ecologice contemporane. Ne dorim ca modelul acestor Ferme Urbane să constituie un reper concret pentru inovare în conceptul de agricultură sustenabilă și să încurajeze implicarea comunității în protejarea naturii”, a declarat Anna Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Proiectul are acoperire națională, iar înscrierile sunt deschise până pe 1 martie, inclusiv. Cererea de finanțare și alte documente utile pot fi descărcate de pe site-ul www.gradinescu.ro.

Cine poate să aplice și care sunt criteriile?
Sunt invitate să aplice la etapa a doua a programului „Creștem Grădinescu” unități de învățământ școlar și universitar, inclusiv asociații și ligi studențești, ONG-uri neafiliate politic, respectiv echipe formate din trei persoane sau mai multe, constituite ca grupuri de inițiativă civică având un istoric de activități, colaborare și capacitate organizațională, care vor opera sub entitatea juridică Institutul de Cercetare în Permacultură.

Fermele urbane nou-înființate din cadrul programului vor face parte din rețeaua Grădinescu. Beneficiarii programului vor avea parte de consultanță și sprijin constant în implementarea și dezvoltarea proiectului pe întreaga sa perioadă de desfășurare pe tematici precum: strategia de producție, tehnologia de cultură, distribuție, educație, cercetare, implicarea comunității.

Selecția proiectelor va fi realizată de o comisie de experți, pe baza unor criterii transparente, precum suprafața utilă, potențialul de dezvoltare pe termen lung,  experiența în producția de legume, integrarea tehnicilor de regenerare a solului și principiilor de economie circulară aplicate în contextul producției de hrană, integrarea comunității locale.

Noutatea celei de-a doua ediții „Creștem Grădinescu”
Inedit față de prima etapă este că fermele pot fi localizate și în proximitatea unui centru urban, respectiv într-o localitate din zona periurbană care este accesibilă prin mijloace de transport preorășenești/regionale, este în curs de urbanizare și în care o parte considerabilă a populației lucrează și face naveta spre centrul urban.

Terenul pe care vor fi amplasate fermele urbane va avea o suprafața cultivată de minim 1.000 mp, cu expunere solară adecvată pentru culturile planificate, acces la rețelele și/sau surse stabile de apă și energie electrică, poziționare accesibilă unui număr cât mai mare de beneficiari etc.

Despre agricultura urbană
Agricultura urbană poate fi definită pe scurt astfel: „creșterea plantelor și animalelor în interiorul și în jurul orașelor”. Cele mai marcante caracteristici ale agriculturii urbane, care o disting de agricultura rurală, sunt integrarea în sistemul economic și ecologic urban și interacțiunea strânsă cu ecosistemul urban. Astfel de legături includ integrarea rezidenților urbani sau a studenților ca lucrători sau voluntari, utilizarea resurselor urbane tipice (cum ar fi deșeurile organice pentru realizarea de compost, colectarea apei de ploaie pentru irigații etc.), implicarea directă a consumatorilor urbani, impactul direct asupra ecologiei urbane, dezvoltarea sistemului alimentar urban, care concurează pentru terenuri cu alte funcții urbane, fiind influențat de politicile și planurile urbane.

Spre deosebire de grădinăritul urban comunitar, care urmărește mai ales obiective sociale și ecologice, agricultura urbană și periurbană are potențialul de a produce hrană la scară mare pentru consum local, cu un model de afaceri care urmărește în special producția de legume de nișă, cu cicluri de producție scurte și valoare ridicată.

În cadrul primului apel al programului Creștem Grădinescu, deschis în martie 2019, au fost finanțate și implementate 10 grădini urbane comunitare: 2 în București, 2 în Timișoara și câte una în Bacău, Bistrița, Baia-Mare, Pecica-Arad, Ploiești și Câmpia Turzii. Suma totală alocată pentru acest apel a fost de 100.000 EUR, câte 10.000 EUR pentru fiecare grădină.

Sursa: Kaufland Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu