Blog de promovări online

joi, mai 31, 2012

Vitoria Lipan - caracterizare

I-Referat
Vitoria Lipan, personajul principal, este o figura reprezentativa de erou popular, intrunind calitatile fundamentale ale omului simplu de la tara, in care se inscriu cultul pentru adevar si dreptate, respectarea legilor stramosesti si a datinilor.

Figura Vitoriei, ilustrata la inceput in nemiscare sugereaza, indirect, nelinistea ei interioara reliefata din exterior spre interior "ochii ei caprii in care parca se rasfrangea lumina castanie a parului erau dusi departe". Ingrijorarea eroinei este cauzata de intarzierea "peste obicei" a lui Nechifor Lipan, "dragostea ei de mai bine de 20 de ani", plecat la Dorna sa cumpere oi.

Portretul moral este caracterizat prin caracterizare indirecta. Credinta si dragostea fata de fostul ei o determina sa mearga si la parintele Daniil pentru sfat , dar si la baba Maranda, in care nu are inredere, si de aceea devine tot mai sigura ca s-a intamplat o nenorocire.

Naratorul dezvaluie indirect framantarile eroinei de la neliniste la banuiala, apoi la certitudinea ca ceva rau s-a intamplat cu barbatul ei. Primele semne rau prevestitoare sunt visele: unul care a "impuns-o in inimma" i-l arata "pe Nechifor Lipan calare cu spatele intors catre ea, trecand spre asfintit o revarsare de ape". Inteligenta, darza si cu o vointa puternica Vitoria se hotaraste sa afle adevarul si pleaca in cautarea lui Nechifor, pe acelasi drum anevoios, pe care il parcursese si el. Lucida si cu spirit organizatoric deosebit, isi organizeaza gospodaria, ii comanda lui Gheorghita un baltag nou si il avertizeaza ca de acum "mancarea noastra are sa fie din pumni si din picioare".

Cu discretie si inteligenta se opreste in toate locurile unde poposise si Nechifor si onoreaza ceremoniile la care asista, "o cumatrie" si o nunta, pe care le considera semne rau prevestitoare. Punand cap la cap cele aflate, cu o logica impecabila descopera osemintele lui Nechifor si la praznicul de dupa inmormantare ii pedepseste pe ucigasi pentru ca "cine ucide om nu se poate sa scape de pedeapsa Dumnezeiasca"

Odata implinita datoria si infaptuita dreptatea, viata reintra in normal, Vitoria fiind hotarata sa-si asume noile responsabilitati reesite din statutul de vaduva "ne-om intoarce iar la Magura ca sa luam de coada toate cate le-am lasat" .Portretul moral este puternic conturat, Vitoria, fiind inzestrata cu spirit justitiar, inteligenta, luciditate, stapanire de sine, devotament si neclintire in implinirea traditiilor si a datinilor stravechi, trasaturi care reies mai ales din faptele, vorbele si gandurile ei, prin caracterizare indirecta la care se dauaga dialogul si relatiile cu alte personaje, ceea ce fac din Vitoria un caracter complex prin profunzimea trairilor.

Sursa : http://i-referat.blogspot.com

2 comentarii:

  1. Eu am avut o carte foarte buna cu rezumate si caracterizari super! si imi placea sa le subliniez cu tot felul de culori dupa importanta frazei :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Este buna, dar ar mai fi cate ceva de adaugat la asta :)

    RăspundețiȘtergere