Blog de promovări online

luni, februarie 25, 2013

Sfaturi utile pentru plantarea trandafirilor de gradina

Famous Roses
Trandafirii sunt poate putin mai scumpi decat celelalte flori, insa, fiind arbusti, traiesc multi ani, bucurandu-ne privirile si sufletele. Printre noutatile primaverii se numara cateva soiuri de exceptie ale producatorilor Meilland si Delbard (Franta), pe care le gasiti pe magazinul online www.famousroses.eu.

Vine primavara!
Trandafirii sunt poate putin mai scumpi decat celelalte flori, insa, fiind arbusti, traiesc multi ani, bucurandu-ne privirile si sufletele. De aceea, e bine sa ne asiguram ca ii plantam corect. Trandafirii se prind repede – totusi, pentru o plantare reusita, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte tehnologice.

Butasii cu radacinile nude (goale)  se planteaza atunci cand se afla in repaos vegetativ: fie la sfarsitul toamnei (octombrie-noiembrie), fie la inceputul primaverii in aprilie-mai. Important este ca pamantul sa nu fie inghetat sau prea umed din cauza ploilor. Va prezentam cativa pasi simpli dar esentiali care trebuiesc urmati pentru o plantare de succes:

Trandafirii vor creste si vor inflori mai bine daca locul ales este insorit si aerisit, acestia preferand o expunere cu minimum patru ore de soare pe zi, spre sud-est sau sud-vest.

Este bine sa evitam un sol prea uscat sau prea umed, expus la imbibarea cu apa.

Inainte de plantare, scurtam ramurile butasului la 4-5 muguri, pastrand numai 2-4 dintre acestea.

Sapam gropi de 40 x 40 x 40 cm, suficient de mari pentru a permite radacinilor sa se desfasoare complet. Pentru a asimila cat mai bine substantele nutritive, este necesar ca radacinile sa faca o priza buna cu solul. In acest scop, pregatim o mocirla dintr-un amestec de apa, pamant si balegar, de consistenta smantanii, in care introducem radacinile trandafirului, astfel incat sa se murdareasca foarte bine.

Asezam cu grija radacinile in groapa, desfacandu-le bine (foarte important este ca altoiul sa fie la nivelul solului, iar in zonele foarte reci la 2-3 cm sub nivelul solului), apoi umplem groapa cu pamant si tasam bine locul, pentru a elimina eventualele pungi de aer.

Udam din abundenta (cu minimum 10 litri de apa). In primele doua saptamani, vom uda trandafirul bine, cam o data la doua zile.

Atentie: nu plantati trandafirii intr-un loc in care au existat alti trandafiri inainte, fara a schimba solul macar la o adancime de 30 cm si pe o arie de 60 cm! Bolile se pot transmite si prin sol.

Distanta de plantare este de minimum 50 cm pentru trandafirii cu floare mare si trandafirii cu flori grupate. Trandafirii urcatori au nevoie de un spatiu de 2-3 m, iar trandafirii plangatori si pomisori se planteaza la o distanta de minimum 1 m.

Trandafirii urcatori pot fi plantati langa un perete, zid, gard sau suport special. In cazul in care ii plantam langa perete, ii vom plasa la o distanta de 20 cm de acesta, in pozitie oblica, cu radacinile orientate in directia opusa peretelui.

In cazul trandafirilor plangatori si pomisori, este nevoie sa le asiguram un sistem de sustinere, de preferinta o tija metalica inalta pana la ultima grefa de pe tulpina (pana unde incep ramurile). Pentru a nu deteriora radacinile, vom fixa tija in pamant inainte de plantarea trandafirului.

Butasii cu radacinile nude (goale) sunt livrati in ambalaje din plastic, care pastreaza umezeala, in asa fel incat sa nu se deshidrateze in timpul transportului. Sunt trandafiri de calitate, valorosi, care se comanda in general online sau prin posta. Avantajul lor este ca radacinile sunt mai ramificate, mai dezvoltate decat trandafirii la ghiveci sau cei ambalati cu rumegus la radacina. Ii vom planta imediat dupa ce ii primim.

Exista solutii chiar si in cazul unor butasi foarte deshidratat, deoarece trandafirii sunt foarte rezistenti. Sapam un mic sant in pamant, turnam apa pana obtinem noroi, apoi ingropam acolo butasul culcat lateral, acoperindu-l cu pamant. Udam din abundenta, iar dupa 3-4 zile il scoatem si il plantam. Acesta isi va fi luat apa necesara din pamantul umed, recapatandu-si astfel turgescenta.

Printre noutatile primaverii se numara cateva soiuri de exceptie ale producatorilor Meilland si Delbard (Franta), pe care le prezentăm mai jos:

Soiul Madame Bovary (Delbard) este foarte feminin, parca purtand visele eroinei lui Flaubert. Are flori mari, rotunde, de un roz intens, cu exteriorul in nuante mai pale si un parfum foarte dens ( http://www.famousroses.eu/ro_trandafiri_gradina/madame-bovary.html ).

Julio Iglesias Tige (Meilland) este un trandafir pomisor extraordinar, dedicat celui mai romantic cantaret din toate timpurile. Are o culoare originala, crem cu multiple striatii rosii, si un parfum deosebit de intens, cu note de citrice si verbena de Madagascar. Inaltimea tijei este de 100/110 cm, iar inaltimea la maturitate este de 1,6-1,7 m ( http://www.famousroses.eu/ro_trandafiri_gradina/julio-iglesias-pomisor-copacel-trandafir-gradina-meilland.html ) .
  
Trandafirul Arthur Rimbaud (Meilland) este foarte parfumat cu o floare de forma clasica, avand un diametru de 12 cm si 80 de petale. Este foarte rezistent la inghet ( http://www.famousroses.eu/ro_trandafiri_gradina/arthur-rimbaud-meilland.html ).

Catherine Deneuve (Meilland) are flori mari, incantatoare, deosebit de elegante, cu 20-25 de petale, intr-o nuanta luminoasa de blond-roz. A obtinut Medalia de Aur la Roma ( http://www.famousroses.eu/ro_trandafiri_gradina/catherine-deneuve-meilland-garden-rose.html ).

Monica Bellucci (Meilland) este la fel de sarmant ca actrita careia ii este dedicat. Ne incanta prin florile sale imense si culoarea sa neobisnuita: roz intens in exteriorul petalelor si alb-crem in interior. Are un pafrum puternic, cu note de anason si cuisoare (http://www.famousroses.eu/ro_trandafiri_gradina/monica-bellucci-meilland.html).

Gasiti toti acesti trandafiri si multe alte soiuri de exceptie pe site-ul www.famousroses.eu.    

Sursa: www.famousroses.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu