Blog de promovări online

marți, mai 03, 2016

Salvati Copiii lanseaza editia 2016 a concursului privind Drepturile Copilului - „Opinia si implicarea mea conteaza!”

Salvati Copiii
Salvați Copiii România lansează astăzi concursul anual „Opinia și implicarea mea contează!”, ce are drept scop principal conștientizarea copiilor, tinerilor și adulților asupra importanței respectării dreptului la participare.

Conform studiului sociologic Cunoașterea, importanța și respectarea drepturilor copilului în România – opiniile elevilor (date culese în 2013, studiu publicat în 2014), 16% dintre copiii participanți nu au știut să menționeze niciun drept pe care îl dețin.

Situația cunoașterii drepturilor copilului chiar de către aceștia este îngrijorătoare și atunci când vorbim despre o altă categorie de vârstă, elevii – 19% dintre cei implicați în studiu nu știu despre existența Consiliului Elevilor, iar 76% dintre ei nu au apelat niciodată la acesta. De asemenea, jumătate dintre copiii respondenți nu știu cui să se adreseze în cazul în care sunt victimele unui abuz sau ale exploatării prin muncă.

Concursul „Opinia și implicarea mea contează!” se va desfășura în perioada 3 mai - 10 iunie 2016 și se adresează elevilor din clasele V-VIII, care pot participa individual sau în echipe coordonate de către un profesor sau un părinte. Copiii se pot înscrie în concurs în cadrul a două secțiuni:
  • scrisori deschise prin care cei mici pot transmite mesaje și puncte de vedere cu privire la respectarea drepturilor lor în comunitatea în care trăiesc, ori în școala în care învață (scrisori adresate Președintelui, Prim-ministrului, Ministrului Educației sau Ministrului Muncii, parlamentarilor, primarilor sau directorilor de școală);
  • propuneri de proiecte privind următoarele teme de interes: educație de calitate, educație pentru sănătate, protecția copiilor împotriva violenței și prevenirea fenomenului de bullying, educație pentru siguranță online, participarea copiilor la luarea deciziilor în comunitate și școală, acces la servicii sociale și medicale pentru toți copiii etc.
Concursul privind Drepturile Copilului este organizat anual, fiind încurajată participarea unui număr cât mai mare de elevi din școlile în care voluntarii Salvați Copiii sau cadrele didactice au desfăşurat dezbateri privind drepturile copilului, activităţi curriculare sau extracurriculare pe tema cunoaşterii şi promovării acestor drepturi, dar şi din şcolile care şi-au exprimat interesul de a-i informa pe elevi cu privire la inițiativele organizației Salvați Copiii privind drepturile copilului.

Salvați Copiii desfășoară, din anul 1990, programul „Şi noi avem drepturi!”, având ca scop informarea copiilor în vederea conştientizării drepturilor şi responsabilităţilor lor, sensibilizarea adulţilor cu privire la copil şi drepturile sale, sporirea gradului de respectare a drepturilor copilului şi, nu în ultimul rând, stimularea copiilor şi tinerilor să participe în programe şi acţiuni sociale.

Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice susţine, încă din 2001, programul pentru promovarea drepturilor copilului, sprijinind acţiunile organizației Salvați Copiii România, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional.

Despre Salvati Copiii Romania
Salvaţi Copiii România este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, de utilitate publică, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile. În cei 26 de ani de activitate, peste un milion de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

Sursa: Comunicatedepresa.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu